Índex de l`article

O Rico presentant Tal i con es va anunciar, el contingut de la sessió del “Vent de Mestral” d'aquest mes novembre, es va dedicar, finalment, a la projecció del vídeo"Cruzando la noche" sobre el pas dels Pirineus de Sant Josepmaria ara fa 75 anys, comentada pel professor Octavio Rico.

 

El documental, és un relat detallat de la travessia que va fer sant Josepmaria Escrivà l'any 1937, a través de les muntanyes Pirineus. El novembre de 1937, durant la Guerra Civil espanyola, enmig de penoses circumstàncies, sant Josepmaria va haver de fugir del país per seguir amb llibertat la feina de casa apostòliques. Com molts ciutadans, va seguir la ruta que en temps de pau freqüentaven els contrabandistes i en temps de guerra recorria "l'exili". Al final d'aquest article hi trobareu les imatges del documental visionat durant aquesta sessió.

 

El contingut de la sessió ha coincidit temporalment amb la celebració del 75è aniversari del pas de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer per Andorra, el 2 de desembre de 1937. Dels actes que s'han organitzat amb ocasió d'aquest esdeveniment, us informen abastament en aquesta notícia del nostre web.


"Cruzando la noche" és un documental que aborda les circumstàncies que van forçar l'evasió des de Madrid fins a l'arribada al territori neutral d'Andorra. El guió està basat en el llibre del mateix títol, que recull abundants testimonis dels protagonistes i inclou fotografies i escrits redactats durant l'expedició. Un dels autors del llibre és l'Octavio Rico, que comentà la projecció. En algunes dramatitzacions s'han fet servir més peces d'època i objectes que sant Josepmaria va usar en aquells dies de guerra.

 


"Cruzando la noche" de O Rico y D ExpeletaFonts: testimonis de primera mà

A la dècada de 1970, el professor Juan Jiménez Vargas recórrer els llocs per on va transcórrer l'expedició i s'ha pogut documentar l'episodi amb imatges i narració d'un dels seus protagonistes. Altres testimonis i comentaris ajuden a comprendre la situació dels que el van acompanyar.

 

Amb imatges d'arxiu

Les imatges d'arxiu de la guerra civil, obtingudes del newsreel d'Universal Pictures, il·lustren moments de l'episodi, des de la presa de la Caserna de la Muntanya, situat davant de la Residència DYA on es trobava sant Josepmaria quan va esclatar el conflicte, fins al lloc fronterer d'Hendaia pel qual s'incorporaven els refugiats al territori nacional.

 

El drama humà de la guerra

El documental segueix el relat de la travessia de forma cronològica, però no pretén esgotar els detalls sinó introduir a l'audiència en el drama humà: els perills reals de l'expedició i les reaccions dels seus protagonistes. Com és comprensible, s'acosta amb més deteniment als pensaments i actituds de sant Josepmaria en aquells moments.

 

"Cruzando la noche" al Vent de MestralLa travessia i les seves parts

S'inicia el documental amb una introducció sobre els esdeveniments que van obligar a sant Josepmaria, com a tantes altres persones, a amagar i fugir en els temps de revolució que van seguir a l'inici de la Guerra Civil espanyola.

 

Després s'explica el desenvolupament de l'expedició: el contacte amb les organitzacions clandestines i altres preliminars. Un capítol especial es centra en els dubtes i preocupacions que van acompanyar sant Josepmaria durant aquells dies, resolts per especial providència de la Verge a la Baronia de Rialb, on va estar el grup 'emboscat' a l'espera que s'iniciés la marxa. La resta del documental està ocupat pel relat de les penoses jornades de marxes nocturnes fins a la frontera d'Andorra.

 


La travessia, a la pel·lícula de Roland Joffé “Encontrarás dragones”.

There be dragons

Al març de 2011 la pel·lícula “There be dragons” es va estrenar a Espanya. Al nostre lloc web ens van fer ressò de l'estrena.

 

"El perdó és probablement el gest més poderós que pot oferir un ésser humà a un altre. Crec que el millor d'aquesta història és que mostra com passa precisament això", explica Joffé, que va dirigir i va escriure la cinta.

 

Encara sant Josepmaria no és el protagonista de la història, si és l'únic personatge real i el contrapunt al drama de Manolo, qui com espia del dictador espanyol Franco i infiltrat en el bàndol republicà, tracta de fer el major dany possible a Josepmaria.

 

El sant explica als primers joves de l'Opus Dei el valor del perdó, la comprensió i la reconciliació. Una cosa gens senzill enmig d'un conflicte en què milers de sacerdots, seminaristes i monges van ser aniquilats per motius religiosos.

 

El personatge de sant Josepmaria veu com assassinen a un sacerdot davant casa i mostra els inhòspits llocs on va haver d'amagar per escapar de la fúria antireligiosa: des d'una golfes fins a un manicomi.

 

Vídeo de la trobada de sant Josepmaria amb una jove jueva

Roland Joffé, britànic d'origen jueu i agnòstic, es va entusiasmar amb la història del fundador de l'Opus Dei després d'assistir a una antiga pel·lícula d'una trobada de sant Josepmaria amb joves. Allà, una nena jueva li confiava al sant que volia fer-se catòlica però que els seus pares no l'hi permetien. Sant Josepmaria va respondre a la menor que en primer lloc, havia de honrar als seus pares i que si quan arribés la seva majoria d'edat decidia fer el pas, havia de fer-ho amb afecte cap a ells. Aquest diàleg va impressionar tant a Roland Joffé, que va escriure directament una escena en què sant Josepmaria atén un moribund jueu.

 


 

Documental "Cruzando la noche"

 

 

 

Primer parte: "Los preparativos". Contexto y antecedentes de la expedición en la guerra civil

 

Segunda parte: "Hacia los bosques". Preparativos y acercamiento a la zona del paso


 

Tercera parte: ”Camino de Andorra”, marcha hacia la zona libre