Objectiu de Febrer 2013

Alegria. Optimisme

Esperança. La Quaresma

 

 

 

 

Ser feliç és gratis

Pla formatiu Club Valldaura - Febrer 2013Seria ridícul pensar que l'alegria i l'optimisme només es poden viure quan tot va bé. Exclusivament en els anuncis pot existir aquest tipus d'alegria. L'adversitat és part constant de la nostra vida, cal per tant ensenyar a afrontar les contrarietats. L'optimisme es troba més en la nostra actitud, que en els fets que el motiven: no podem controlar tot allò que ens succeeix, però sí fins a quin punt volem que ens afecti.

 

Sovint ens passen desapercebuts béns que tenim i només els valorem quan els perdem, per queixar-nos-en. L'alegria no es pot ensenyar amb paraules, es transmet amb l'exemple. No us proposem, doncs, una reflexió teòrica sobre aquesta virtut, sinó la concreció immediata d'uns objectius per adquirir-la.

 

 

Analitzeu aquestes actituds, compareu-les amb les de la vostra família i concreteu un objectiu de millora a casa

 

1. Pensar en els altres ens fa feliços. “Hem observat que el nostre fill Xavi és molt poc servicial. Procurem ensenyar-li l'alegria que produeix oblidar-se d'un mateix i servir generosament els altres. Intentem que ho passi bé veient els altres contents.”

 

Pla formatiu Club Valldaura - Febrer 20132. Sembrant alegria, la recollim a casa. “Últimament a casa hi havia moltes baralles entre els germans. La veritat és que les tallàvem també amb reaccions de mal geni. Ens hem proposat somriure més i tenir més paciència. Com més paciència gastem, més en tenim...”

 

3. La família unida és feliç. “Ben mirat, no tenim cap moment perquè el clima familiar tingui cada dia una estona agradable i divertida: converses de sobretaula, bromes simpàtiques, celebracions familiars. Entre la tele i que el meu marit arriba tard... Haurem de fer un pensament.”

 

4. La vida somriu a qui somriu. “Quan arribo a casa procuro vèncer el cansament i les preocupacions de la feina i somriure els fills, dedicant-los una estona i escoltant les seves “aventures”. M'he concretat dedicar almenys els deu primers minuts a interessar-me pels seus temes.”

 

Pla formatiu Club Valldaura - Febrer 20135. Riu-te de tu i no se'n riuran els altres. “El Carles es posa molt furiós quan li sembla que ha fet el ridícul. Se'n preocupa massa. Li aniria molt bé riure's una mica d'ell mateix. Però haig de reconèixer que a mi em passa el mateix.”

 

6. Ser positius fomenta la millora. “La meva dona i jo procurem felicitar els fills sempre que fan una cosa ben feta. Intentem ser positius en les valoracions. Quan els reprenem els diem que confiem sempre en la seva capacitat de millorar.”

 

7. Ocultar el dolor, no l'evita. “Fa poc va morir l'avi. Durant la fase terminal de la malatia, no vam ocultar al Joan i a la petita Marta la gravetat de la situació. Lògicament els va fer molta pena, però els vam ensenyar a no perdre la pau, a resar per l'avi i a confiar filialment en la voluntat de Déu, encara que fos difícil de comprendre.”

 

8. Tracta els altres com vols que siguin. “L'Andreu no hi ha manera que estudï”. Em treu de polleguera. Ahir li vaig haver de fer una bona bronca: “Ets una nul·litat. Com no canviïs, no faràs res a la vida”. Em sembla que no em va fer massa cas... Ja no sé com dir-li.”

 

9. Evitar les queixes en redueix les causes. “El Lluís es queixa contínuament de tot. “Quin fàstic! Quina mè!” Sembla que sigui la víctima de tot el que passa al seu voltant. Reacciona sempre amb impaciència quan ha d'esperar els altres.”

 

Pla formatiu Club Valldaura - Febrer 201310. Parlar bé dels altres. “Jo procuro tallar davant dels meus fills totes les crítiques i els comentaris negatius. Si no puc dir res de positiu, no dic res. Suposo que ells faran igual.”

 

11. Valorem i agraïm el que tenim. “Recordem sovint als nostres fills que tenen sopar a taula cada nit, un llit per dormir, una família, una bona escola, el club, tantes coses que molts altres nens de la seva edat no poden tenir.”

 

12. De les contrarietats, es treu profit. “Últimament, les estem passant magres. Però, gràcies a això, els nostres fills han après que l'alegria no la dóna tenir moltes joguines, ordinadors, comoditats... sinó complir les pròpies obligacions: estudiar, ser generós, portar-se bé, en definitiva."

 

Per tenir present

Pels nois

  • La vida és una cursa, i cal optimisme per afrontar-la
  • Valora el que tens ara
  • La generositat amb els altres produeix sana alegria

Pels pares

  • Dotar als fills d'eines per saber afrontar les adversitats és un bon obsequi pel seu futur
  • A la vida també hi ha dolor, no ho oblidis
  • Ensenya als fills a agrair el que tenen

 

 

 

 

Descarregar el document en Pdf