Objectiu de Març 2013

Sobrietat. Autodomini

Mortificació. Santa Puresa

 

 

 

 

Atrapats per la xarxa?

 

Pla formatiu Club Valldaura - Març 2013Tots som ben conscients que internet ha obert un munt de possibilitats en la comunicació: notícies, contactes, compres, entrades del teatre… Tot es pot trobar a Internet. Però som igualment conscients que aquesta aportació té el seu preu, de vegades molt car: riscos importants en la formació dels fills. Ens hi juguem massa per fiar-ho tot al progrés tecnològic.

 

Concreteu aquelles metes que us semblin que us poden ajudar més en el vostre cas:

 

 

1. No val no saber-ne res. Pares, no valen excuses: preneu-vos temps per formar-vos sobre el tema. És una inversió per a la seguretat i el benestar dels vostres fills. Ells sí en saben i necessiten que els orienteu, no en l'aspecte tècnic, sinó en l'ètic, del que trobaran a la xarxa. Feu que sigui el vostre fill qui us ensenyi a navegar, encara que només sigueu uns aprenents interessats: el resultat us sorprendrà molt gratament.

 

Pla formatiu Club Valldaura - Març 20132. Res de bo no es fa d'amagat. Internet posa nens i adults, sovint des de la intimitat de les llars, en contacte amb material violent, intolerant o explícitament sexual que en la societat sol mantenir-se convenientment apartat. Un individu sol davant d'una pantalla pot trobar-se mancat del necessari suport moral i social per resistir contra allò a què és induït. Considereu l'ordinador provist d'accés a Internet ?i feu-lo considerar als fills? un objecte de tota la família, com pot ser el telèfon o la tele, i situeu-lo en una zona comuna de la casa (no en el dormitori ni a les golfes). A tots ens dóna més tranquil·litat saber que els altres ens poden veure. Prediqueu amb l'exemple.

 

3. A qui no voleu a casa, no el convideu. Actualment existeixen proveïdors d'Internet que exclouen els continguts més inadequats. Per exemple, Movistar per molts pocs diners ofereix amb l'ADSL, el filtratge directe (Canguronet). Activeu també el registre de les pàgines visitades. Si ho feu, podreu saber quines webs veuen els vostres fills. Pareu atenció als CD i DVD, per on també entren continguts nocius. Però recordeu que totes aquestes mesures no us asseguraran la impossibilitat física d'accedir a pàgines inconvenients i no donaran als vostres fills un filtre que només vosaltres podeu donar: el criteri. La millor protecció, doncs, la constitueix el clima familiar d'exemple i la confiança dels fills amb els pares.

 

Pla formatiu Club Valldaura - Març 20134. Faciliteu que els vostres fills us parlin del que troben a internet. Advertiu-los que mai no han de proporcionar informació personal a desconeguts, sense el vostre permís i que no hi han d'enviar fotografies, ni omplir qüestionaris. Estimuleu els fills que siguin crítics sobre allò que troben a Internet, perquè recorrin a vosaltres quan alguna cosa els xoqui. De la mateixa manera que els pregunteu amb qui han estat, pregunteu-los per on han navegat. No reaccioneu de forma airada, si sotmeten a la vostra atenció alguna cosa inadequada, ja que es veuran intimidats i no tornaran a consultar-vos. No us centreu, però, només en els continguts nocius i els aspectes negatius d'nternet. Parleu-los també de les pàgines i materials bons que tenen a la seva disposició.

 

5. No hi ha tarifa plana de temps. Un dels perills més greus que ocasiona internet, com els videojocs i la tele, no rep l'atenció que la seva importància mereix. Limiteu el temps que passeu connectats a la xarxa i limiteu-lo molt als vostres fills. Un minut ja es massa, si es tracta només de perdre-hi el temps. Establiu uns horaris clars i feu que es respectin. Ensenyar a aprofitar el temps que es passa davant l'ordinador ens estalviarà molts maldecaps. El noi que passa massa hores amb l'ordinador pot enrarir el seu caràcter i es pot dificultar viure amb normalitat l'amistat. Una bona experiència és evitar el zapping de webs, proposant-los que escriguin abans de navegar les planes que han de consultar.

 

Pla formatiu Club Valldaura - Març 20136. A les xarxes socials, sóc com jo sóc. Aquests programes i altres xats són una bona aportació de la tecnologia a la relació interpersonal i a l'oci. Permeten la comunicació simultània entre moltes persones. Alguns adolescents, tanmateix, pensen que les regles morals no s'apliquen al ciberespai i que l'aparent anonimat els eximeix de la responsabilitat de les seves accions. Així, sovint entren amb freqüència en converses frívoles, irrespectuoses i desaconsellables, on es diuen coses que els avergonyirien si ho fessin cara a cara. El llenguatge precipitat esdevé reflex d'un contingut sovint també poc ponderat. Lamentablement, quan s'ha dit uns quants cops a través de les xarxes socials i els xats, es perd el pudor de fer-ho públicament. Eduqueu els fills perquè usin responsablement les xarxes socials i els xats, que, pot ser tan divertit com útil, si en tot moment són conscients que allò que fan té una responsabilitat davant de Déu i dels altres. “Si t'avergonyiria que jo ho llegís, avergonyeix-te d'escriure-ho”. Igualment, moderar el temps dedicat al xat, estalviarà dificultats acadèmiques, entre molts altres problemes.

Per tenir present

Pels nois

  • L'esforç  i l'autodomini són claus per l'home i li pots donar una vessant espiritual molt important
  • Internet, la Tv, les xarxes socials, són instruments. Fes un ús correcte d'ells
  • Utilitza aquest instruments amb una mirada crítica

Pels pares

  • Comparteix estones al davant del Pc amb els teus fills de tant en tant. Has de transmetre aspectes positius d'aquestes eines
  • Estableix limitacions temporals en el seu ús

 

 

 

 

Descarregar el document en Pdf