Objectiu de Gener 2013

La veritat sempre per davant

Sinceritat. Lleialtat. Direcció espiritual.

 

 

 

 

 

La virtut més important


Pla formatiu Club Valldaura - Gener 2013De totes les virtuts que volem ensenyar al Club Valldaura, la sinceritat és potser la més important: el qui és sincer surt sempre endavant, perquè està posant els fonaments per millorar. Com totes les virtuts, és molt engrescadora plantejada positivament. Perquè els fills siguin sincers, se'ls ha de facilitar un clima de confiança. I ensenyem sobretot amb l'exemple. Les mitges veritats són les pitjors mentides. Una mentida porta a una altra mentida, i es lia la troca. Val més posar-se un cop vermell que cent, groc. Al mentider, se l'enxampa abans que al coix.

 

Examineu aquestes actituds en els vostres fills i concreteu un parell d'objectius per aquest mes

1. Li costa reconèixer les seves limitacions i els errors, i, de fet, de seguida en dóna la culpa als altres?

Pla formatiu Club Valldaura - Gener 20132. Utilitza sovint excuses (“és que…”, “em pensava que…”), fins i tot irreals, per no complir les seves obligacions (Per no anar a un pla amb els amics, es va inventar que marxàvem fora)?

3. No ens diu mai què va malament? Només ens assabentem de les notes dolentes pels butlletins i pel tutor?

4. Quan ha d'explicar una cosa que li costa, l'única manera de treure-li és amb preguntes de resposta “sí” o “no” perquè ell és incapaç d'explicar-ho?

5. És indiscret i no sap a qui no li ha d'explicar segons quines coses? Això li ha motivat burles per part dels companys?

Pla formatiu Club Valldaura - Gener 20136. Recordo que m'hagi fet mai una confidència, una confessió o una pregunta comprometedora?

7. Quan se l'enxampa en una mentida, sembla que només li afecta per les conseqüències, i no perquè estigui malament mentir?

Mireu com és el vostre exemple i el clima de confiança que doneu per viure la sinceritat

1. Fomentem el menyspreu per la mentida i els mostrem els mentiders no com a “espavilats”, sinó com a persones poc valentes, i la mentida com a destructora de l'amistat i la confiança?

2. Quan no he estat segur que em digui la veritat, li he dit “A mi, no m'enganyis!”, enlloc de “Em fio plenament de tu. Estic segur que em diràs la veritat”?

3. Si em fa una pregunta inoportuna o indiscreta, no li dic “Això no t'ho haig de respondre”, sinó que li dono una resposta falsa?

4. Quan li he descobert una mentida, li dic secament: “Ets un mentider! No puc fiar-me de tu…”?

Pla formatiu Club Valldaura - Gener 20135. Si un fill diu mentides, no examinem mai les causes que li han portat a fer-ho (temor, interès, esverament, gust per la ficció, malícia…)?

6. De vegades he estat còmplice o causant de les seves mentides: “Si truquen, digues que no hi sóc”; “Si et pregunten l'edat, diràs que tens 10 anys, i així pagarem menys (en realitat, en te 12)”; “Això no ho expliquis al papà, que s'enfadarà molt”?

7. El renyem igual, quan ha comès una malifeta, tant si ho ha dit ell com si ens n'hem assabentat per altres mitjans? O, en canvi, el felicitem quan ha estat sincer?

8. Procuro crear un clima de confiança a casa i buscar moments perquè el fill em pugui parlar de tot el que vulgui. No m'empipo, llavors, si em confessa una mala acció?

9. Hi ha coses que no les considero mentir: fer trampes als jocs, copiar els deures d'un altre, colar-se al bus… ?

10. Davant dels fills, judico o critico altres persones, amb qui després em veuen tenir un comportament correcte?

 

 

Per tenir present

Pels nois

  • La veritat ens farà lliures
  • Tria bé a qui tindràs confiança
  • L'amistat exigeix lleialtat

Pels pares

  • El teu exemple prepara la sinceritat dels teus fills
  • Buscar facilitar un clima de confiança a casa
  • Anima als teus fills a que diguin la veritat, encara que el que t'han de dir no tágradi

 

 

 

 

Descarregar el document en Pdf