Objectiu de Desembre 2012

Amistat. Generositat. Viure el Nadal. Temprança.

Saber estimar tots sense fer grupets tancats. No criticar. Aprendre a perdonar. Viure bé el Nadal. No al consumisme.

 

Ara ve Nadal: nou idees

Pla formatiu Club Valldaura - Desembre 2012Cada moment té les seves peculiaritats. Tots són ocasions per educar. Però no hi ha dubte que el Nadal és un moment molt especial. D'una banda, perquè és un temps familiar per excel·lència. Sobretot –no podem oblidar-ho– per allò que estem celebrant: la vinguda del Messies al pessebre de Betlem.

Recordem tot seguit algunes idees per treure d'aquestes festes de Nadal tot el seu profit:

 

 

1. Fem el pessebre entre tots

Dedicar-hi temps a preparar un dels elements més característics d'aquest dies uneix molt a més de permetre una reflexió als fills sobre la pobresa de Jesús que ve a néixer a un pessebre per Amor. Quin regal li podem fer al nen Jesús aquests dies?

 

Pla formatiu Club Valldaura - Desembre 20122. Els deures escolars, quan abans, millor.

Els dies passen de pressa i molt sovint el 7 de gener es dedica a les feines que no s'han fet amb ordre. Ensenyar a avançar-les –sobretot els primers dies de vacances, quan encara no han arribat les festes– no serveix només per evitar-se les angúnies de darrera hora. És una lliçó de fermesa i maduresa. Quan ja s'ha fet tota la feina, una estona de lectura.

3. Són festes d'alegria.

El Nadal és el moment per passar l'estona junts, jugant al Monopoly, veient una pel·lícula nadalenca amb valors, tot menjant crispetes... Concreteu-vos un programa familiar de diversió on entrin les tradicions nadalenques (pessebres vivents, diorames, pastorets, etc.). Poseu-hi imaginació perquè als adolescents se'ls ha d'exigir passar més temps a casa però també convé oferir-los plans que els atreguin.

 

4. Guerra al consumisme (I): no és Nadal fins al 24 a la nit

Si judiquéssim pels comerços, però, va començar al pont de la Puríssima. Guardem els torrons, el cava i els regals. És opinable si els regals es fan al tió o a Reis. Però no pot ser que el motiu del canvi sigui l'ansietat de tenir els plaers satisfets. Aprendre a esperar enforteix el caràcter.

 

Pla formatiu Club Valldaura - Desembre 20125. Guerra al consumisme (II): dominem els electrodomèstics.

La tele, la play, l'ordinador, les xarxes socials, el mòbil, l'mp3, ... Tenen el seu moment. Concretem prèviament quanta estona hi dedicarem. Són bons, si s'utlitzen amb moderació. Correm el perill de dependre'n. El teu fill és capaç d'apagar-lo quan toca sense haver-li-ho de recordar? Si no és així, no desaprofitis l'ocasió d'ensenyar-l'hi. Una bona opció: comptar les hores setmanals. Un cop acomplertes, ja no es toca més.

 

6. Guerra al consumisme (III): l´amor no són els regals.

Ens fem regals en les festes perquè ens estimem. Però el grau d'amor no el marca el preu del regal, ni per la quantitat de regals. Si vols fer al teu fill un bon regal, el millor regal, regala-li més temps teu. Qui vulgui educar malament, en té prou a regalar-li allò que altres no podran tenir mai.

 

7. Guerra al consumisme (i IV): valorar les necessitats dels altres.

No és un tòpic nadalenc. No ho serà mentre hi hagi gent necessitada. Cantar nadales a l'asil; portar menjar, roba usada, joguines en bon estat, etc. per als pobres; passar una estona amb nens o gent gran necessitada; donar una almoina a l'església; són activitats que es poden fer aquestes festes i que ens ajuden a no posar només les mires en els bens materials.

 

Pla formatiu Club Valldaura - Desembre 20128. La Missa del Gall, el moment central.

Fins i tot els més menuts poden entendre que som de vacances perquè és Nadal, el naixement de Crist, i que el més important és celebrar amb Jesús la seva festa d'aniversari. Això ho veuran en la manera com ens vestim, en la nostra preparació interior, en la puntualitat...

 

9. Continuem amb els encàrrecs.

L'objectiu educatiu del més passat eren els encàrrecs. Aquests dies tindrem moltes ocasions per consolidar-los i per encarregar petites accions en benefici de tota la família: ajudar a posar la decoració nadalenca, orientar el germà petit en els deures de vacances, embolicar els regals de reis de la tieta i la neboda, etc.

 

Per tenir present

Pels nois

  • Pensa en els altres
  • No et creïs necessitats
  • La joia és al pessebre de Betlem

Pels pares

  • Festa no és igual a consum desaforat
  • Ajuda als fills a fer coses pels que estan al voltant

 

 

 

 

Descarregar el document en Pdf