Objectiu de Novembre 2012

Ordre. Humilitat. Obediència

Confessió.  Encàrrecs.

Preparar els fills pel futur


Pla formatiu Club ValldauraEn el pla formatiu de novembre es potencien les virtuts de l'ordre i de l'obediència. A casa hi ha una infinitud de concrecions i és, sens dubte, l'àmbit on amb més naturalitat s'adquiereixen aquests hàbits. Per això hem concretat les metes del mes en els encàrrecs i en les obligacions. Quan parlem d'ordre, no ens referim exclusivament al fet de tenir l'armari i l'habitacions endreçats. També és ordre complir un horari i fer les obligacions familiars.

Obligació i encàrrec no són el mateix. Convé deixar-ho clar, des del començament:

Obligacions

 

Les obligacions són allò que un noi d'una determinada edat hauria de fer en condicions normals i que manifesten la seva autonomia. No podem oblidar que la infància és un moment clau per fonamentar. Sens dubte que a un adolescent convindrà ensenyar-li –i exigir-li- aquests hàbits, però resultaran tremendament difícils d'assolir. Si, en canvi, s'han adquirit en la infància, mantenir-los després de les turbulències de la pubertat, serà relativament senzill. A mesura que un nen va creixent, aquesta maduració es concreta en una autonomia més gran.

Pla formatiu Club ValldauraDe vegades, fins i tot amb fills de 18 anys, sobretot si la mare o el pare han evitat al fill qualsevol dificultat, aquests se sorprenen que les seves reaccions són encara molt infantils, interessades, egoistes, poc fermes. Què ha passat? És el nostre fill diferent dels altres? No. Senzillament no ha après a valdre's sol. En aquesta vida, tot s'aprèn amb exercici. També la maduració necessita un entrenament, una preparació progressiva. Convindrà repassar aquests hàbits no adquirits i, un a un, concretant la manera d'ensenyar-los a viure.

Encàrrecs

Pla formatiu Club ValldauraUn encàrrec és una tasca concreta que els pares confien al seu fill perquè col·labori al bon funcionament de la llar i perquè adquireixi responsabilitat. En qualsevol grup social –i la família és el grup social més natural, base de tots els altres- existeix la necessitat de realitzar unes tasques en benefici de la mateixa societat. És evident. Els encàrrecs poden ser uns o altres i, de fet, és millor que canviïn cada cert temps. No hi ha encàrrecs de poca categoria. Baixar les escombreries cada dia sense mandra –així s'ha d'ensenyar- és tan enriquidor com recollir el correu o reparar l'endoll de la nevera.

Educar en el servei i en la generositat en la infància i en l'adolescència és la clau per formar persones responsables. L'ideal seria que la distinció entre els germans grans i petits fos aquesta: els encàrrecs que poden assumir. Així, és una gran satisfacció per a un fill veure com –en funció de la seva edat, evidentment- se li donen més responsabilitats. De vegades no sabem què podem encarregar als fills.

Us oferim a continuació una llista extensa d'encàrrecs. Us poden facilitar la concreció d'objectius aquest mes.

Llistat de possibles encàrrecs

Pla formatiu Club Valldaura1. Obrir la porta. 2. Contestar el telèfon. 3. Encendre els llums quan es fa fosc. Apagar. 4. Ordre en les prestatgeries de llibres, de DVD, etc. 5. Posar la taula per dinar, al migdia.  6. Treure la taula. 7. Netejar la cuina. 8. Posar el rentaplats o alguna màquina de la cuina. 9. Recollir rentaplats. 10. Ordenar les joguines comuns. 11. Anar a comprar el pa, la llet, etc. 12. L'ordre a la sala d'estar etc. 13. Treure les escombraries. 14. Preparar el sopar, l'esmorzar, o el cafè. 15. Despertar als seus germans petits. 16. Anar a dormir, o tenir cura d'ells, quan els pares estan fora. 17. Escombrar el menjador. 18. Servir el menjar, o el sopar. Portar l'aigua, els plats a taula. 19. Fer els llits dels petits. 20. Posar i recollir cadires. 23. Recollir el correu. 24. Obrir i tancar les persianes quan sigui necessari.. 25. Regar les plantes ... 26. Fer algun acord senzill a la casa. 28. Planxar la roba. 29. Estendre la roba, o bé posar a l'assecadora. 30. Posar la rentadora. 31. Encarregar alguna cosa a la cuina (fer la maionesa, o les truites). 32. Repartir la roba neta. 33. Explicar matemàtiques a un germà petit..

Per tenir present

Pels nois

  • Compleix les teves obligacions i encàrrecs amb alegria
  • Vigila el teu geni i els teus enuigs

Pels pares

  • Ajuda i  estiguis a sobre del compliment dels encàrrecs i obligacions dels fills
  • Recorda que educar és fer homes lliures i independents

 

 

 

 

 

 

Descarregar el document en Pdf