Cercolets IgualadaUn antic soci de Valldaura, Andreu Passola, ajuda a recuperar el Ball de Cercolets d'Igualada

 

Ball de què…? Tradicional?


Després de unes quantes dècades, enguany s’ha recuperat el tradicional Ball de Cercolets de la ciutat d’Igualada. Molts potser no n’haureu sentit a parlar d’aquest ball o bé en sabreu ben poc. El nom ball de cercolets vé lligat al cèrcol rígid i guarnit que porten els balladors a l’hora de realitzar el ball. El ball és format bàsicament per 8 balladors, un àngel i un dimoni. Els cercolets juntament amb l’àngel lluiten pel bé contra el dimoni tot mantenint un diàleg poètic. Entre estrofa i estrofa els balladors amb cèrcols realitzen balls de grup culminant finalment amb la formació de l’anomenada “copa” en la que l’àngel puja a sobre d’una cúpula formada pels mateixos cèrcols. Posteriorment es desfà la “copa” i el dimoni es rendeix derrotat per l’àngel.

Cercolets Igualada 1925Així com el ball de cercolets, antigament la nostra ciutat comptava amb una gran diversitat de balls tradicionals i actes que acompanyaven el Sant en la cercavila: gegants, nans, ball de diables, ball de pastorets, ball de bastons, ... L’antic ball de cercolets va néixer l’any 1802 i es va dissoldre l’any 1928. Tot i així, el ball amb cèrcols no va desaparèixer del tot de la ciutat ja que es mantingué gràcies a colles forànies o d’esbarts. Així com es va perdre el ball de cercolets també es van anar perdent altres balls com el ball de bastons o de pastorets, i d’altres s’intentaven “modernitzar” perdent gran part del seu caràcter tradicional.

Cercolets IgualadaJo, com a jove igualadí va arribar un moment en que em vaig preguntar, de on venia això de la festa major, ¿és simplement una festa en un dia escollit a l’atzar en que hi ha concerts i festa per la ciutat? De mica en mica, em vaig anar adonant que era quelcom molt més profund, amb un gran significat i tradició, i que tot girava al voltant de la veneració del Sant Patró de la ciutat, Sant Bartomeu. A partir d’aquest moment vaig començar a entendre la festa major com un acte ple sentit pels igualadins. I és que en aquests últims anys, s’està produint un moviment per part dels joves igualadins en favor a la recuperació dels actes tradicionals, la festa major és molt més que una festa nocturna!

L'any passat, amb la recuperació del Ball de Bastons, hi hagué un ressò entre el poble igualadí i ajudà a engrescar al jovent fent que tot aquest mecanisme de recuperació folklòrica comencés a rutllar. Uns mesos més tard vaig rebre l’oferta d’involucrar-me en el Ball de Cercolets. Jo no n’havia sentit mai a parlar i el primer cop que el vaig veure em va semblar una mica “cursi”. Tot i així em vaig anar informant i em vaig anar adonant de lo important que era recuperar una part del nostre patrimoni. El Daniel Vilarrubies va ser sens dubte el responsable de la recuperació (tot i que ell sempre diu que els qui han recuperat el ball són els balladors) i és el que finalment em va convèncer. El dia 24 de febrer de 2010 ja formaven part de l’Associació del Ball de Cercolets d’Igualada formada per 26 balladors. Des de llavors es va començar a treballar en la recuperació dels balls, la música, els vestits (i la seva confecció) sempre seguint un rigor històric. Tot plegat va suposar més de mig any d’esforç , sobretot debut al poc suport rebut per part de l’ajuntament (ni econòmic, ni en lo que es refereix a instal·lacions, fet que fou resolt gràcies a l’Ateneu Igualadí). Un cop consolidat el grup, es va assajar un cop per setmana per aprendre els balls. Els vestits eren cosits per mares i àvies, els cèrcols realitzats i guarnits pels mateixos balladors, els músics estaven disposats a tocar de manera gairebé gratuïta... El ball parlat (únic igualadí) va ser memoritzat i assajat pels balladors i finalment amb tot llest, l’entitat va actuar en la Cercavila del Sant del dijous de Festa Major.

Des d’aquell moment Igualada va poder tornar a gaudir del Ball de Cercolets, donant ambient, color, vida i alegria a la nostra festa major juntament amb els altres elements del seguici popular. Visca Sant Bartomeu! Visca la Festa Major!

 

Andreu Passola